Spórolási tippek:

A spórolás első feltétele, hogy tudatosan használjuk a lakásban lévő eszközeinket, és így nem pazarolunk feleslegesen. A különböző energiatípusokon külön-külön is spórolhatunk az alábbi néhány tanács megfogadásával.

Ha a fűtéssel kapcsolatos használati eszközökkel szeretnénk spórolni, akkor érdemes kihasználni a Nap tulajdonságait. Hagyjuk, hogy napközben besüssön a szobába és felmelegítse a helyiséget, éjjel pedig a függöny és a redőny használatával is megelőzhetjük a hideg levegő beáramlását, valamint a meleg levegő kiszökését.

Fontos, hogy a fűtőtestet ne takarja el semmi, mert az elnyelheti a meleget és így az nem tud a szobában szétáramlani. A nyílászárók is megfelelően szigeteljenek, hiszen ha nem így van, kiáramlik az összes meleg levegő. Ezen kívül szellőztessünk napközben többször, de kevés ideig, hogy a friss levegő átjárja a szobát, de ne hűtse ki teljesen.

Vízzel is spórolhatunk, csak néhány olyan egyszerű dolgot számba véve, amelyekre eddig nem is gondoltunk. Például a mosógépet csak akkor indítsuk be, ha teljesen megtöltjük ruhával, és vegyük figyelembe azt, hogy ha kevésbé szennyezettek a ruhák, akkor alacsonyabb hőfokon is indíthatunk programot. Ez ugyanígy vonatkozik a mosogatógépekre is, hiszen azokkal is sok vizet pazarolhatunk, ha csak egy-két edény miatt indítjuk be.

A vízhasználat a tisztálkodás szempontjából is lényeges, ezért inkább zuhanyozzunk le fürdés helyett, vagy például fogmosáskor, botorválkozáskor ne folyassuk folyamatosan a vizet, csak akkor amikor tényleg szükség van rá. Mosogatáskor dugjuk be lefolyót, és áztassuk előre az edényeket, és a folyó vizet csak öblítéskor használjuk, így sokkal takarékosabb.

Az árammal is lehet spórolni, csak egy kis leleményesség kell hozzá, például válasszunk energiatakarékos izzót sima helyett: így akár 80 százalékot is megspórolhatunk a fogyasztáson. Ha nem vagyunk folyamatosan egy helyiségben, akkor kapcsoljuk le a villanyt, hogy ne égjen feleslegesen.

Ezen kívül sokan nem veszik figyelembe, hogy a készenlétben levő elektromos készülékek ugyanúgy fogyasztanak áramot, mint ha be lennének kapcsolva, így van ez a mobiltelefon töltőkkel is. Vannak már olyan fényerősség szabályozós kapcsolók is, amelyek csökkentik a fogyasztást, ugyanakkor az izzók élettartamát meghosszabbítják.

Ha például a hálószobában esténként olvasunk, akkor csak egy kisebb lámpát használjunk, és ne a nagyobb teljesítményű, az egész szobát bevilágító lámpát. A konyhában is van lehetőségünk spórolásra, példának okáért, ha a hűtőszekrény hőleadó radiátorát gyakrabban megtisztítjuk az átlagosnál, akkor hatékonyabban működik, és jóval kevesebb energiát is használ el.

Ha gázzal szeretnénk spórolni, akkor elsősorban a kisebb adag ételek elkészítésével tehetjük ezt meg, vagyis ne gáztűzhelyen főzzük meg, hanem mikrohullámú sütőben készítsük el. Emellett ha a gáztűzhely sütőjét használjuk, akkor csakis a szükséges rácsokat, és tepsit hagyjuk benne, a feleslegeset vegyük ki, mert ez megrövidíti a sütés idejét, vagyis gázt spórolunk meg vele. Gyakrabban tisztítsuk meg a gáztűzhelyünket, így hatékonyabban fog működni, és biztonságosabb lesz.

Ezen kívül, ha bármilyen spórolással kapcsolatos információra szeretnénk szert tenni, akkor kérdezzük meg az illetékes szakembereket, víz-, gáz-, villany-, illetve fűtésszerelőt, hiszen ők a legjártasabbak ilyen téren, és garantáltan tudnak nekünk segíteni, valamint egy-két hasznos tanácsot adni.

Hívjon bizalommal:

Tel: 06/30-678-6549, 06/28-494-951